Hertrouwen? Raadpleeg tijdig je adviseur

3 augustus 2020

Op het moment dat je trouwt, denk je natuurlijk nooit aan de mogelijkheid dat je uit elkaar gaat. Want daar sta je op één van de mooiste dagen uit je leven uiteraard niet bij stil. Toch strandde bijna 40% van de huwelijken in de afgelopen jaren. Terwijl het percentage echtscheidingen in de jaren zeventig van de vorige eeuw nog op zo’n 15% lag. Maar ook door een overlijden kan een huwelijk eindigen.

Nieuwe partner

Gelukkig vinden veel mensen na zo’n verdrietige gebeurtenis ook weer een nieuwe partner. In onze adviespraktijk maken we dat regelmatig mee. Als zij dan weer gaan trouwen of gaan samenwonen, is het verstandig om vooraf advies te vragen aan een notaris en aan ons, uw financieel adviseur. Waarom we dat advies geven, laten we graag zien aan de hand van een aantal voorbeelden.

De weduwnaar

Stel de toekomstig partner is weduwnaar. Het is dan belangrijk om te weten of er in het vorige huwelijk een testament was opgesteld. En wat daarin is opgenomen. Hadden de weduwnaar en zijn overleden vrouw kinderen? Dan hebben zij recht op een deel van de erfenis van hun overleden moeder. Normaal gesproken krijgt de vader dan de gehele nalatenschap in beheer, inclusief het vermogen waarop de kinderen uit de erfenis van hun moeder recht hebben. Gebruikelijk is dan dat de kinderen “hun” aandeel pas kunnen opeisen indien de vader komt te overlijden. Als hun vader opnieuw trouwt, kan dit echter tot een heel vervelende situatie leiden. Overlijdt hij eerder dan zijn nieuwe partner, dan kunnen de kinderen op dat moment hun aandeel uit de erfenis van hun moeder opeisen. Zit dat deel van het vermogen bijvoorbeeld in een gezamenlijk gekochte woning? Dan is het maar de vraag of de partner voldoende geld heeft om de kinderen hun aandeel uit de erfenis uit te betalen. Het tijdig afsluiten van een goede overlijdensrisicoverkering kan hiervoor uitkomst bieden.

Samen een nieuw huis

Gaan de nieuwe partners samen een huis kopen? Dan spelen er bij de financiering van deze nieuwe woning allerlei fiscale vragen die te maken hebben met de situatie zoals die in het inmiddels door scheiding of overlijden ontbonden huwelijk golden. Dit kan gevolgen hebben voor de duur en de hoogte van de fiscale aftrek van de te betalen hypotheekrente.
Daarnaast moet bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek goed worden onderzocht of het wenselijk en redelijk is dat beide partners zich hoofdelijk aansprakelijk stellen voor de volledige hypotheekschuld. Wellicht is een verdeling (allebei de helft) een betere oplossing.

Goed advies

Wij snappen heel goed dat als relaties van ons kantoor een nieuwe partner ontmoeten, zij met andere zaken bezig zijn dan met fiscaliteiten en erfrecht. Toch is het wel belangrijk om hier aandacht aan te besteden voordat onomkeerbare besluiten worden genomen. Wanneer dit voor jou speelt, neem dan contact op met ons kantoor. Wij nemen graag de tijd voor je!

Is jouw interesse gewekt?

Wil je een keer vrijblijvend kennismaken? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken