Meer actueel

Mijn toeslagen gaan eraan, omdat ik een erfenis ontvang

Laren Particulieren
Mijn toeslagen gaan eraan, omdat ik een erfenis ontvang

Enige tijd geleden werd ik gebeld door een Wajong-er met al vele jaren een uitkering. Hij maakte zich zorgen over een aantal jaarlijkse inkomsten. Allereerst kreeg hij jaarlijks van zijn gemeente circa € 1.000 om allerlei noodzakelijke huisraad te kopen. Voorts kreeg hij jaarlijks zorg- en huurtoeslag. Wat was het probleem, waarvoor hij advies van mij wilde hebben?

Er zat een erfenis van een van zijn ouders aan te komen van € 80.000. Tja, doordat zijn vermogen nu de grens voor de gemeente en voor de toeslagen doorbrak, kwam hij niet meer voor vergoedingen in aanmerking en dat ging in de duizenden euro’s per jaar lopen. Of het vermogen niet naar zoon lief kon worden overgeheveld?

Mijn antwoord was, “dat kan”. Gewoon schenken aan zoon met bestemming eigen woning of hypotheek van zoon. Maar ja, dat was ook weer niet de bedoeling, want dat was wel erg weg. In de gebreide sok en andere onzalige ideeën kon ik me niet vinden.
Ik zei hem, “wat als je gewoon niet moeilijk doet en je vermogen gewoon gaat opgeven?”

Met een leeftijd van bijna 50 jaar kan je zonder toeslagen en steun van de gemeente gewoon op dezelfde voet doorleven. En wat misschien ook nog heel waardevol is, dat je niet moeilijk hoeft te doen en niets hoeft te verbergen. Gevolg is dan, dat je veel lekkerder slaapt. Zo had ik het nog niet benaderd, zei hij en vond het een waardevol advies. En dat ook nog eens kosteloos.

Al mijn eerste oriënterende gesprekken zijn kosteloos, of dit nu gaat over een hypotheek, vermogen, lijfrente, erfenis, of financiële planning maakt niet uit.

Dit artikel is geschreven door Jan van der Wel FFP van de financiële planning organisatie Your Financials